Το χωριό Αροανία ή Σοποτό βρίσκεται 32 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Καλαβρύτων. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 930 μέτρα, στους πρόποδες του βουνού Τάρταρης, που είναι παραφυάδα της οροσειράς του Ερύμανθου.
Η προς το Σοποτό πλαγιά του Τάρταρη είναι κατάφυτη από δένδρα γαύρου, σφενδαμιού, μελιού, πουρναριού και καστανιάς, τα οποία αποτελούν ένα δάσος με σπάνια ομορφιά που φαντάζει σαν ζωγραφικός πίνακας πάνω από το χωριό. Το χωριό είναι καταπράσινο, με τρεχούμενα νερά, πηγές, βρύσες. Έχει παλιά πέτρινα σπίτια και πολλές εκκλησίες.
Στο κέντρο του χωριού υπάρχει η αγορά, η μεγάλη πλατεία και η εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (1703). Επίσης, μία πολύ όμορφη περιοχή που υπάρχει στο χωριό ονομάζεται "Αμπελάκια". Είναι μία μικρή κοιλάδα φυτεμένη με αμπέλια που έχει σχήμα τριγώνου. Στην κορυφή του τριγώνου ενώνονται τα δύο λαγκάδια (χείμαροι) του χωριού.
Στα βόρεια του χωριού υψώνεται στο βουνό Άνω και Κάτω Μπουρνιάς. Στα νότια του το χωριό έχει το βουνό Γαύρο Κατσανιώτικη Σπηλιά ενώ προς τα δυτικά του χωριού προχωρεί μία κοιλάδα, που καταλήγει όλο και πιο πλατιά στα Τριπόταμα (ψωφίδα).
2010-2011 - All rights reserved by Stk®
Το χωριό μας
Αροανία, Σοποτό
Καλαβρύτων
Η ακριβής χρονολογία κτίσεως του χωριού δεν είναι γνωστή. Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι το Σοποτό ιδρύθηκε τον 8ο μ.Χ. αιώνα από μέτοικους, που ήρθαν από το γειτονικό χωριό Κλείτορα. Την ίδια εποχή κατέφυγαν στην ευρύτερη περιοχή κάτοικοι των παραλίων της Πελοποννήσου, που φοβούμενοι τις ληστρικές επιδρομές, έβρισκαν καταφύγιο στα δυσπρόσιτα γειτονικά βουνά. Γύρω στο 750 μ.Χ. ο πληθυσμός της περιοχής εμπλουτίζεται με σλαβικά φύλα, κυρίως γεωργών και κτηνοτρόφων, που γρήγορα αφομοιώθηκαν και ενσωματώθηκαν στις μικρές κοινότητες που προϋπήρχαν. Ωστόσο, η επίδραση τους είναι ακόμα και σήμερα φανερή από τα πλείστα σλαβικά τοπωνύμια που διατηρούνται στην επαρχία μας.

Η αρχική ονομασία του χωριού -Σοποτό- πιστεύετε ότι αυτή είναι σλαβικής προέλευσης, κάτι άλλωστε που ενισχύεται από το γεγονός ότι "σοπότ" στη σερβοκροατική γλώσσα σημαίνει πτώση υδάτων, και το χωριό φημίζεται για την πληθώρα καθώς και την ποιότητα των πηγών του (υπέρ των παραπάνω είναι και το γεγονός ότι στην Πολωνία υπάρχει πόλη με πληθυσμό 30.000 κατοίκων που ονομάζεται Σοπότ). Το 1928 το χωριό είχε ονομαστεί Άγιος Παύλος προς τιμή του νεομάρτυρος Αγίου που κατάγεται από το χωριό και το 1930 Αροανία επειδή ήταν πρωτεύουσα του άλλοτε δήμου Αροανίας.